Ledger Nano S handleiding in het Nederlands

Stap 1: De Ledger Nano aansluiten en verbinden

Verbind de Nano S aan je computer. Je doet dit met de bijgeleverde USB kabel.

Er verschijnen nu instructies voor de installatie op het OLED scherm van de Ledger. Je kunt ervoor kiezen om een nieuwe wallet aan te maken of een bestaande te importeren. Importeren doe je door middel van een seed van een bestaande wallet: Dit is een unieke zin van 24 woorden.

Als je voor importeren kiest kun je een oudere wallet herstellen of een tweede wallet (de Ledger) koppelen aan een en hetzelfde adres.

Navigeren doe je met de knoppen boven het scherm: De linkerknop navigeert naar links en de rechter naar rechts.

Stap 2: Pincode instellen

Je beveiligd je Ledger met een vier tot acht cijferige pincode. Elke keer als je jouw Nano S verbind met een computer moet je deze pincode invoeren voor toegang.

Bevestig je nieuwe pincode met een druk op de knoppen. Let op: Schrijf de pincode op en bewaar deze ergens op een veilige plaats. 3x de verkeerde pincode op rij zal de Ledger Nano S resetten en alle data laten verwijderen.

Stap 3: Backup maken van je recovery seed

Na het instellen van je pincode verschijnt jouw recovery seed: een unieke zin van 24 woorden. Schrijf deze zin op in exact de volgorde zoals weergeven wordt. Mocht je ooit de toegang tot je wallet kwijtraken, door diefstal of schade, dan is deze recovery seed de enige manier om je wallet te herstellen.

Bewaar deze dan ook nooit op je computer: Keyloggers, virussen en malware kunnen deze data ontrafelen en hackers kunnen alsnog al je cryptocurrency stelen.

Schrijf de zin op papier en bewaar deze op een veilige plek, tussen een boek of in een kluis.

Je kunt de installatie pas afronden als je bevestigd dat je de 24 woorden hebt gekopieerd.

Stap 4: Installeer Ledger apps

Bovenstaande stappen voltooid? Dan zie je als het goed is “Your device is now ready”. Nu begint het echte werk 🙂

We gaan nu Ledger Apps installeren, je hebt twee soorten apps nodig:

  1. Apps voor op de computer waarop de Ledger wordt aangesloten
  2. Apps voor op de Ledger Nano S zelf (via Ledger Manager)

Apps voor Bitcoin en Ethereum staan standaard geïnstalleerd op de Ledger. Wil je een andere cryptocurrency opslaan, bijvoorbeeld Litecoin? Je installeert dan de Litecoin app via Ledger Manager op jouw Nano S.

Het is ook mogelijk om voor de browsers Chrome of Chromium 50+ apps te installeren.

Stap 5: Klaar! Je kunt jouw Ledger Nano S nu gebruiken

Het is nu mogelijk om via elke computer je Ledger Nano te gebruiken en transacties te versturen- en ontvangen. Je verifieert elke transactie via de display en hardware knoppen van de Ledger.